Geweldpreventie en veiligheid

charl-folscher-0d3sN22lH0c-unsplash.jpg
 
 

Geweld vindt niet willekeurig plaats en kent een grote gendercomponent. De meeste plegers van geweld zijn mannen en de meeste slachtoffers van geweld (in de privésfeer) zijn vrouwen. Ook mannen die slachtoffer worden van gendergerelateerd geweld, hebben vaak een mannelijke pleger. Bovendien lopen mensen die niet passen in de traditionele genderhokjes (LGBTQIA+-mensen) een hoger risico om geweld mee te maken. 

Tegelijkertijd mogen de meeste plegers van geweld dan wel mannen zijn, de meeste mannen zijn geen geweldpleger. Wel schrijven traditionele normen over mannelijkheid sterkte en dominantie voor, net zoals dat we mannen niet leren om over emoties te praten of om met frustratie om te gaan. Daardoor wordt er sneller naar geweld gegrepen. Als we geweld willen voorkomen en ook mannelijke slachtoffers beter willen ondersteunen, is het belangrijk de bestaande mannelijkheidsnormen in vraag te stellen.

In de infographic: mannelijkheid in cijfers vind je meer informatie over mannelijkheid en geweld. Daarin lees je onder meer dat mannen vaker vermoord worden dan vrouwen, en dat in 80% van alle gevallen van partnergeweld mannen de dader zijn.

Wil je meer weten over hoe MoveMen doet aan geweldpreventie?

Neem dan een kijkje bij onze projecten. MoveMen is aanwezig in de gevangenis (Project M) en in scholen (Project EquiSchools) en biedt daar een intensief programma aan met de focus op gendergelijkheid en de preventie van geweld.