Mannelijkheid

pexels-cottonbro-4553169_BW.jpg
 

Mannelijkheid is het geheel van eigenschappen, gedragingen en rollen die geassocieerd worden met mannen. Ze zijn cultureel opgebouwd en stoelen niet op biologische verschillen. We hebben bepaalde verwachtingen van wat een man hoort te zijn of hoe hij zich hoort te gedragen. We associëren mannelijkheid met kracht, zelfredzaamheid, controle, competitiviteit enzovoort. Tegelijkertijd hebben we moeite met jongens en mannen die gevoelens tonen of zich kwetsbaar opstellen. Dit beeld over mannelijkheid heeft een enorme impact op het leven van jongens en mannen en op de relaties die zij aangaan. 

Wanneer we mensen in hokjes onderverdelen, ontnemen we hen een stukje menselijkheid. Sommige mannen gaan bijvoorbeeld denken dat ze hun ‘mannelijkheid’ moeten bewijzen door gedrag te stellen dat ze als hypermannelijk beschouwen. Dat gedrag is vaak risicovol. Zo zoeken mannen minder snel hulp, sterven ze vroeger dan vrouwen, kampen ze meer met  alcohol-en drugsverslaving, sterven ze vaker in een verkeersongeval, plegen ze meer zelfmoord, worden ze vaker vermoord en zijn ze disproportioneel meer pleger van geweld.

Er is dus wel degelijk iets aan de hand met de manier waarop wij jongens en mannen opvoeden en stimuleren om risico’s te nemen.